Skip to content
valikko
sulje
Takaisin

Mitä potilaat odottavat kansalliselta syöpästrategialta ja mitä syöpästrategiasta puhuttiin Suomi Areenassa?

koristekuva syöpästrategian luonti ja kannanottojen vastaanotto

Kansallinen syöpästrategia on välttämätön, jotta voimme vastata haasteeseen, jonka edessä olemme kasvavan syöpään sairastuvien määrän, yksilöllistyvän hoidon ja rajallisten resurssien maailmassa. Luonnollisesti syöpään sairastuneilla on omat odotuksensa syöpästrategialle. Voiko syövänhoidon kantokyvyn ja potilaiden odotukset sovittaa yhteen?

Alun perin potilaan osallisuuden suunniteltiin olevan kansallisen syöpästrategiatyön läpileikkaava teema samoin kuin yhdenvertaisuuden. Potilaan osallisuudelle ja ihmislähtöisille palveluille perustettiin kuitenkin oma työryhmä, jonka puheenjohtajana minulla on ollut ilo toimia.

Lokakuussa 2024 järjestettyä kansallista syöpäfoorumia varten keräsimme kollegani, Rintasyöpäyhdistyksen toiminnanjohtaja Anu Niemen kanssa syöpään sairastuneiden odotuksia syöpästrategialle ja tulevaisuuden palveluista.

Syöpään sairastuneilta selkeästi esiin noussut teema oli yhdenvertaisuus – sekä alueellinen että syöpätyyppien välinen. Yhdenvertaisuus vastaanotolla, tutkimuksiin ja hoitoon pääsyssä, tukitoimissa, kuntoutuksessa ja seurannassa. Koko strategiatyötä läpileikkaava teema on siis oikein valittu.

Kansallinen Syöpästrategia Suomi Areenassa

Työryhmien työ päättyi alkuvuodesta 2025. Työryhmääni antoi korvaamattoman panoksensa moni potilas, lääkäri ja muita asiantuntijoita. Strategian sihteeristö teki erinomaista työtä viimeistellessään strategiapaperia. Strategiasta julkaistiin ensimmäinen versio julkisille kommenteille ota kantaa-palvelussa juuri ennen Suomi Areenaa, joka järjestettiin Porissa 24.-27.6.

Kansallinen syöpästrategia oli varmasti yksi eniten sairaanhoidon alalla keskusteltu aihe Suomi Areenassa. Strategiaan on ladattu ja ladataan paljon odotuksia. On kuitenkin tärkeää muistaa, että strategia on vain paperi, jollei sitä toimeenpanna. Suomi Areenassa Syöpästrategian toimeenpanon merkitystä korostettaessa painotettiin myös tarvetta vahvemmalle kansalliselle ohjaukselle. Potilaiden yhdenvertaisuuden näkökulmasta kansalliset syövän hoidon tavoitteet, linjaukset ja ohjaus ovat aivan välttämättömiä. Kansallisen syöpästrategian jalkauttamiseen tarvitaan kaikkien osapuolien sitoutuminen, riittävä panostus sekä yhteinen keskustelu, mistä aloitetaan. Porissa jäi fiilis, että tähän olisi kaikki edellytykset

Keskusteluissa tunnistettiin Kansallisen syöpästrategian vahvuudeksi se, että se kattaa koko syövän hoidon matkan: ehkäisyn, seulonnan, diagnoosin, hoidon, kuntoutuksen ja tuen sekä huomioi myös syövän sarastamisen jälkeisen elämän näkökohtia. Lienee luonnollista, että kukin toimija painotti ja painottaa oman osa-alueensa toimenpidetarpeita ja nähtäväksi jää, millä prioriteeteilla strategian jalkautusta lähdetään tekemään. Sujuva ja yhdenvertainen vastaanotolle ja tutkimuksiin pääsy ja sen myötä varhainen diagnostiikka todettiin tehokkaaksi ja erityisen inhimilliseksi tavaksi vähentää syöpätaakkaa. Lisäksi voidaan todeta, että minkä tahansa sairauden varhaisen diagnoosin tuomat hyödyt sekä yksilölle että yhteiskunnalle ulottuvat syöpätauteja laajemmalle.

Omassa roolissan syöpäpotilasjärjestön toiminnanjohtajana pidin tärkeänä pitää esillä potilaan osallisuutta omassa hoidossaan ja siihen liittyvässä jaetussa päätöksen teossa. Pidetään kuitenkin mielessä, että syöpään sairastuneiden joukko on hyvin heterogeeninen. Ihmisten edellytykset osallisuuteen vaihtelevat ja samoin vaihtelevat yksilön edellytykset elämäntilanteen mukaan. Osallisuus on yhtä yksilöllistä kuin hoitokin.

Strategiatyö on jatkuvaa kehitystä

Yksi tärkeistä opeista strategiatyössä oli, että meillä on valtavasti hyviä käytäntöjä, aitoja kohtaamisia ja onnistumisia. Emme lähde rakentamaan mitään tyhjästä. Tätä hyvää pitää vahvistaa ja lisätä ja laajentaa se kansallisesti tasalaatuiseksi. Itselleni hyvin merkityksellinen huomio on ollut, että potilaiden odotuksiin vastaaminen ei ole ristiriidassa syövänhoidon kantokyvyn kanssa.

Odotan mielenkiinnolla kesän aikana kertyviä kommentteja syöpästrategiaan. Niiden avulla saamme hyvästä strategiasta vielä paremman.

Kansallisen syöpästrategian Yhdessä syöpää vastaan – ihmislähtöistä syövän ehkäisyä ja hoitoa luonnos on kommentoitavana Ota kantaa –palvelussa 12.6.-31.8. Kommentointi on avoin kaikille aiheesta kiinnostuneille organisaatioille ja yksityishenkilöille.  Kansallisen syöpästrategian luonnos on kommentoitavana Ota kantaa –palvelussa  – FICAN

Jenni Tamminen-Sirkiä, toiminnanjohtaja, Suomen Syöpäpotilaat ry, FT,

Kansallisen syöpästrategian potilaan osallisuus ja ihmislähtöiset palvelut -työryhmän puheenjohtaja.

Lahjoita tästä

Lahjoitukset käytetään lyhentämät­töminä klinikan hyväksi

Tilaa blogimme